Lokaal ondernemerschap en innovatie stimuleren. Een ‘hot topic’ waar veel verschillende initiatieven zich over buigen. Het platform Connecting the Dots heeft afgelopen jaar een prominente rol verworven en organiseert één van de grootste events op Curaçao op dit gebied.

Na leuke gesprekken met de organisatie van Connecting the Dots, kregen wij de vraag; ‘Wil BrightMinds het interactieve gedeelte organiseren voor Connecting the Dots?’ Nou, even denken … Ondanks dat de vraag misschien wat aan de late kant kwam, was ons antwoord snel gegeven: Si, sigur! Natuurlijk grijpen we deze kans met beide handen aan. En wat zijn we blij dat we dit hebben gedaan. Fantastisch om uiteindelijk drie enthousiaste groepen te zien die hun innovatieve oplossing voor een prangende uitdaging van een lokale ondernemer pitchen aan de jury. De jury bestond uit Natasha Chatlein, Nevita Mezas én de Minister-President van Curaçao, Eugene Ruggenaath! Geweldig om te zien hoe enthousiast de jury invulling heeft gegeven aan deze rol, en de beoordeling uitermate professioneel heeft aangepakt.

Werksessies

Tijdens werksessies gingen de groepen aan de slag met ondernemersuitdagingen die vooraf ingestuurd waren door lokale ondernemers. Zelf komen we uiteraard ook de nodige uitdagingen tegen bij het opstarten van BrightMinds. Maar ook ontmoeten we veel ondernemers die vertellen over de uitdagingen waar zij mee kampen. Bijvoorbeeld het zoeken van juiste partnerschappen; een persoonlijke visie overbrengen op werknemers of investeerders; of innovatie een structurele plek geven binnen je organisatie. Dit zijn geen onderwerpen waar maar één antwoord op mogelijk is. Super interessant dus om voor te leggen aan de deelnemers van Connecting the Dots. Vooral omdat de deelnemers verschillende achtergronden en werkervaring hebben. Dit zorgde voor advies van zowel jonge deelnemers met een frisse blik, als van mensen met een flinke dosis aan ervaring.

Werkmethodes

Diverse innovatie- en brainstormmethodes zoals ‘brain-writing’, ‘border crossing’, of ‘snowball-effect’ hebben we gebruikt om tot creatieve, haalbare en innovatieve oplossingen te komen. Deelnemers moesten eerst op gang komen. Maar toen brak het ook los! Binnen no time zag het groen, geel en roze van de sticky-notes met ideeën. En de deelnemers hielden zelf de tijd sharp in de gaten zodat ze genoeg tijd hadden om hun pitch te oefenen. Iedereen wilde natuurlijk wel een sterk verhaal neerzetten voor de jury.

Business Model Canvas workshop

Naast het interactieve gedeelte hebben wij ook een Businessmodel Canvas workshop gegeven. Dit is een workshop die wij geven om organisaties te helpen bij het ontwikkelen of verbeteren van hun Businessmodel. We gingen aan de slag met twee groepen ondernemers die aan de slag wilden met hun eigen businessmodel. Dit leverde een echte hands-on workshop op waar enthousiaste ondernemers direct stappen maakten met hun eigen businessmodel.

Na alle kopjes koffie die we drinken met interessante ondernemers, en netwerkborrels die we afgaan met het opstarten van BrightMinds komt het initiatief van Connecting the Dots als geroepen. Er gebeurt zoveel op het vlak van ondernemerschap en innovatie. Mooi dat er een overkoepelend platform is om alle initiatieven weer samen te brengen.

Connecting the Dots?

Connecting the Dots is een platform waar onder andere het Ministerie van Economische Ontwikkeling, de Vertegenwoordiging van Nederland, het Curaçao Innovation & Technology Institute, University of Curaçao, Creative Lab en Start-up Curaçao bij aangesloten zijn. Gezamenlijk zetten zij zich in voor het stimuleren en ondersteunen van innovatief ondernemerschap. Enerzijds door verschillende partijen die zich richten op innovatie en ondernemerschap samen te brengen en benodigde ontwikkelingen in gang te zetten. En door het organiseren van bijeenkomsten om actief van elkaar te leren, met elkaar in gesprek te gaan, te discussiëren en geïnspireerd te raken. Kortom, ‘they are connecting the dots’. Het was weer een mooie ervaring om bij te dragen vanuit BrightMinds!