‘Jullie komen precies op het goede moment!’ Een betere zin kan je haast niet te horen krijgen als je vertelt over je nieuwe initiatief. Het moedigt aan om verder te gaan en je ideeën te ontwikkelen. Ondernemerschap en Innovatie leeft echt op Curaçao. Enerzijds zien we het terug in allerlei interessante initiatieven die zijn ontstaan; anderzijds benadrukt iedereen het belang en de noodzaak van ondernemerschap en innovatie. Van politici die het benadrukten in hun verkiezingsstrijd, de University of Curaçao, of de ondernemers van Hofi Cas Cora die het laten zien in hun manier van werken.

Als ondernemers zijnde die net uit Nederland komen blijft de enthousiaste en open houding hier op Curaçao verrassend. Iedereen maakt tijd voor een kennismaking en een kop koffie. En de netwerkevenementen vliegen je om de oren. Van formele evenementen in het World Trade Center, tot Thank God It’s Monday met je voetjes in het zand bij Scuba Lodge, of een handelsmissie georganiseerd door Internationaal Ambitieus waarbij we zelfs met een groep in een LokoLoko bus zijn beland. Als startende ondernemer hoef je je zeker niet te vervelen.

Het bijzondere aan Curaçao is dat vrijwel iedereen die ik spreek te maken heeft gehad met een verhuizing van en/of naar het eiland toe. Of het nou gaat om een verhuizing naar Nederland om te gaan studeren, voor familie naar Suriname, of voor werk, de zon of de liefde naar Curaçao. Iedereen weet nog hoe het is om te verhuizen naar de andere kant van de wereld, alles achter te laten en weer opnieuw te beginnen. Dat merk je in de vragen die worden gesteld, en zeker ook in de open houding die mensen hebben. Bijzonder en zeker niet vanzelfsprekend dat we dit zo ervaren.

Tegelijkertijd is het ook lastig om familie en vrienden uit Nederland te missen. Om mensen om je heen te hebben die je door en door kennen. Waarbij de gesprekken niet meer gaan over wie je bent of wat je wilt, maar dieper gaan, of juist helemaal nergens over gaan terwijl je in een deuk ligt over flauwe grappen. De afgelopen weken zijn de eerste vrienden en familie op bezoek gekomen. Ontzettend fijn om elkaar weer te zien en ons leven hier te kunnen tonen. En ook wat puzzelen hier en daar om ons leven als startende ondernemers te combineren met het vakantieleven van ons bezoek.

Ook Marga, mijn oude business partner waarmee ik BrightMinds ben gestart, is op bezoek geweest. Fijn en inspirerend om over de ontwikkelingen te sparren. En heel leuk om te vertellen dat de eerste twee lokale opdrachten uit het netwerk zijn gekomen dat ik met haar helemaal in het begin heb opgebouwd.

Maar goed, we zijn dus op het juiste moment gekomen. Plannen en ambities zijn er te over op het gebied van ondernemerschap en innovatie. Nu is het aan ons om de juiste samenwerkingen te creëren en het ook echt in praktijk te brengen. Wij hebben er zin in!