De laatste business trip naar Curaçao was een speciale editie: vijf collega’s van JongeHonden vergezelden ons om samen te bouwen aan BrightMinds, onze nieuwe onderneming!

Na onze eerste business trips hakten Marga en ik al vrij snel de spreekwoordelijke knoop door: Brightminds was geboren en het internationale ondernemen kon beginnen. BrightMinds speelt in op de braindrain van jong talent op Curaçao. Eén van de grootste uitdagingen van het eiland is de uitstroom van jongeren die in het buitenland gaan studeren en vervolgens niet terugkeren naar Curaçao om daar hun carrière te starten. Dit heeft als gevolg dat er kennis en expertise wegvloeit. Kennis en expertise die het eiland nou juist ten goede zou kunnen komen. Het doel van BrightMinds is om deze groep jonge academici weer terug naar het eiland te halen voor een uitdagende startersbaan. Ofwel Brightminds focust zich op de braingain in plaats van de braindrain.

BrightMinds?
Met Brightminds ontwikkelen we een platform waar starters met verschillende achtergronden onder één paraplu werken. Talentvolle young professionals worden geselecteerd door Brightminds. Vervolgens krijgen zij de mogelijkheid om te investeren in hun ontwikkeling met aandacht voor cultuur en arbeidsethos. De young professionals zijn ondernemende frisse hoogopgeleiden met een praktische instelling die flexibel inzetbaar zijn tegen een betaalbaar tarief. Bright minds doen verschillende opdrachten bij zowel publieke als private organisaties. Je kunt BrightMinds bijvoorbeeld inhuren voor workshops van een paar uur, een onderzoeksopdracht van enkele weken of een project van meerdere maanden.

Maar wat kan je op zo’n eiland, die de meeste mensen associëren met zon, zee en strand, nou eigenlijk voor werk doen? Net zoals Turkije niet alleen uit all inclusive resorts bestaat, is Curaçao ook meer dan strand, batidos en pastechi kaas.

Elke keer dat we op Curaçao zijn voeren we onnoemelijk veel gesprekken met uiteenlopen organisatie en bezoeken we de nodige ondernemersborrels om ons netwerk te vergroten en kennis over de vraagstukken van het eiland te vergaren. En dit keer wilden we dit niet alleen met z’n tweeën doen; we wilden gebruik maken van ons eigen netwerk vanuit Nederland.

Een acquisitiechallenge binnen JongeHonden, het bedrijf waar we in Nederland werken, was het gevolg van deze ambitie. We daagden onze collega’s uit op het gebied van acquisitie. Met in het vooruitzicht een reis naar Curaçao als prijs. En uiteraard niet zomaar een reis naar Curaçao.

Vijf mensen wonnen een business trip naar Curaçao om samen te werken aan de start van BrightMinds. Door met ons te brainstormen over onze ambities, ons aan een vragen(v)uur te onderwerpen, en bij te dragen aan workshops die we met potentiële opdrachtgevers organiseerden. Zo organiseerden we met het Ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en Heren2 een workshop over het realiseren van betaalbaar woningaanbod op Curaçao. Een vraagstuk dat ook invloed heeft op de braindrain op Curaçao. Benieuwd naar de uitkomsten van de workshop, of denk je graag mee over oplossingen? We horen het graag: info@brightmindscaribbean.com

Bovendien een onderwerp dat ons erg aanspreekt.

Wij zitten momenteel in hetzelfde schuitje als andere young professionals die naar Curaçao (terug) willen gaan en op zoek zijn naar betaalbare en goede huisvesting.

Daarom willen we graag een inventarisatie en onderzoek doen. Een inventarisatie naar de reeds uitgevoerde onderzoeken met betrekking tot woningaanbod en re-integratie van young professionals op het gebied van wonen en werken op Curaçao; en een onderzoek naar de behoeftes van mogelijk terugkerende young professionals en de verschillende huisvestingmogelijkheden op Curaçao. Voor deze inventarisatie en dit onderzoek zijn we nu op zoek naar partners waarmee, of in opdracht van wie we dit kunnen uitvoeren. Als we zijn verhuisd naar Curaçao kunnen we in ieder geval ons eigen verhaal gebruiken als ervaringsdeskundige.

De potentiele opdrachten waar we ons graag voor inzetten zijn divers, van het verduurzamen van de olieraffinaderij van Curaçao door GreenTown tot het geven van sollicitatie workshops op de Universiteit van Curaçao.

En dit is direct ook de grootste uitdaging waar BrightMinds de komende tijd voor staat; namelijk een eerste voet aan de grond krijgen in Curaçao. Er is heel wat genetwerkt en menig mond droog gepraat, maar nu is het tijd voor actie en wel in de vorm van een eerste opdracht!

Ben je benieuwd hoe het mij en Marga verder zal vergaan of ben je zelf een Curaçaoënaar die wellicht interesse heeft om terug te keren? Volg dan Brightminds op Facebook en twitter of mail ons voor een persoonlijk gesprek: info@brightmindscaribbean.com