Kan het traditionele ondernemersplan de prullenbak in?

BrightMinds, een adviesbureau die het nèt even anders doet… Toch ontstond het idee van BrightMinds op de klassieke manier: in het weekend, met een grote bak koffie op kantoor, achter de laptop, schrijvend aan een businessplan. Het was ergens in de zomer van 2013 toen Marga en Lise Anna aan hun ondernemersplan werkten voor Jonge Honden; het bedrijf waar zij vanaf 2014 startten als mede-eigenaren en ondernemers. Jonge Honden is al ruim zeventien jaar een succesvol adviesbedrijf, waar net afgestudeerde academici met elkaar het bedrijf runnen.

Eenmaal begonnen als ondernemers zaten Marga en Lise Anna niet stil. Al snel hadden zij het over de ambitie een spin-off van Jonge Honden op Curaçao op te zetten. Zo is BrightMinds geboren. En dit keer pakten zij het niet op de traditionele manier aan achter hun laptop. Zij wilden juist het diepe in duiken, ervaringen op doen in de praktijk en vooral veel mensen spreken om te onderzoeken waar kansen en uitdagingen liggen. De eerste business trip naar Curaçao was een feit.

Het doel van het onderzoek was het toetsen van de slagingskans van BrightMinds op Curaçao. Deze aanpak heeft echter veel meer gebracht. Hoe vaak krijg je de kans om mensen te interviewen over zowel hun zakelijke als hun privéleven? Mensen die verrassen met hun visie, hun kijk op de wereld en hun cultuur. Ieder individu maakte een puzzelstukje inzichtelijk van de Curaçaose maatschappij. Een maatschappij die uniek is en waarbij wij nog veel kunnen ontdekken. We hebben geweldig veel geleerd over het eiland en van haar bewoners. Praktische ondernemerszaken, de braindrain, de uitdagingen om (opnieuw) te starten op het eiland, de gevaren van het eiland, en zeker ook de schoonheid van Curaçao.

De daaropvolgende jaren hebben Marga en Lise Anna een geweldig en ambitieus team opgebouwd binnen Jonge Honden en vele mooie interessante adviesopdrachten mogen doen. Daarnaast bleven zij regelmatig naar Curaçao gaan om hun ambities ook daar verder te ontwikkelen en onderzoeken.

De link met Curaçao is ontstaan door Clayton. Hij zorgde ervoor dat Lise Anna in 2007 voor het eerst op Curaçao kwam en dat zij ook verliefd werd op het eiland. Een tijdlang is Clayton op de zijlijn betrokken geweest bij BrightMinds. Totdat het echte keuzemoment kwam. Gaan we echt door met BrightMinds? Wie gaat het verder oppakken? Gaan we verhuizen? Blijft ons team in Nederland bij Jonge Honden nog bestaan? En wat wordt precies de focus van BrightMinds? De antwoorden vind je op de rest van de website. En mocht je meer willen weten, neem dan vooral contact met ons op!